Valentijnsdag
top of page
  • Foto van schrijverBeCook!

Valentijnsdag

Valentijnsdag, een dag vol liefde, hartjes, kaartjes en natuurlijk… chocolade! Want een feestdag zonder chocolade is geen feestdag! En ja, je mag me citeren.



Sint Valentijnsdag, zoals de volledige naam luidt, dateert uit de tijd van de oude Romeinen. Origineel had het feest vooral het doel voor mannen een vrouw vinden. Maar het is doorheen de jaren geëvolueerd, ‘verchristelijkt’ en gecommercialiseerd. In de 17e eeuw werd Valentijnsdag in Engeland al enigszins gevierd zoals wij de feestdag kennen. Dat kwam met name door Shakespeare en Chaucer. Zij schreven namelijk romantische verhalen en gedichten over Valentijnsdag. Mensen vonden hun werk zo leuk dat ze besloten om ook romantische brieven en gedichten te schrijven en aan hun geliefde te geven. Vanaf de 19e eeuw werd Valentijnsdag steeds commerciëler. Het zal dan ook niet als een verrassing komen dat de commercialisering in de Verenigde Staten begon: Esther A. Howland startte de massaproductie van valentijnskaartjes. Sindsdien zijn kaartjes, bloemen, beertjes, juwelen en chocolade de meest gegeven cadeaus. Ook in België is Valentijnsdag een ware traditie (aan het worden), maar eigenlijk vooral op commercieel vlak.


Maar waarom eigenlijk chocolade?

Het begon al bij de Azteken, de originele makers van chocolade (toen nog een drankje). Er werd gedacht dat chocolade een afrodisiacum was en lust en verliefdheid opwekte. Daarom werd deze gezien als ‘romantisch eten’. Toen chocolade naar Europa kwam, kwam ook de fabel van afrodisiacum mee. De mensen van adel vonden ook dat ze meer lust en andere 'romantische’ gevoelens voelden wanneer ze chocolade hadden gedronken. Daarom gaven zij hun geliefden chocolade als cadeau (als subtiele hint). Nadat chocolade goedkoper en toegankelijker voor het gewone volk werd, besloten ook zij deze traditie over te nemen. Aangezien chocolade dus vaak als cadeau werd gegeven, bedacht chocolatier Cadbury zich dat een mooie verpakking niet kon ontbreken. Hij maakte daarom doosjes voor de chocolade met allerlei versieringen en kleuren. Even later kwam daar ook de doos in de vorm van een hartje bij. De traditie werd voortgezet en verspreidde zich door heel Europa (en de rest van de wereld). Deze traditie leeft nog altijd, niet alleen omdat mensen van traditie houden, maar ook vanwege het feit dat chocolade zo ontzettend lekker is. Tot voor kort werd ook nog gedacht dat chocolade echt een afrodisiacum was, maar wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat dat niet waar is. Wel komen er andere geluksstofjes vrij in de hersenen. Maar dat wisten we natuurlijk al, dat je gelukkig werd van chocolade (wel fijn dat het wetenschappelijk bewezen is).


En zoals Charles M. Schulz, de maker van Peanuts ooit zei:


All you need is love. But a little chocolate now and then doesn't hurt.

Het enige wat je nodig hebt, is liefde. Maar een beetje chocolade zo nu en dan kan geen kwaad.

Wijze woorden




Weetje


Weet je waar de meeste chocolade ter wereld wordt verkocht?

Gewoon hier in België: op het vliegveld van Zaventem in de winkel Belgian Chocolate House wordt de meeste chocolade ter wereld verkocht (650 ton per jaar). Dat heeft een logische verklaring, namelijk omdat België bekend staat om zijn kwaliteitsvolle chocolade willen toeristen en andere reizigers graag de Belgische chocolade (terug) meenemen op reis. Om zichzelf te trakteren, familie en vrienden te verrassen of om degene die ze bezoeken kennis te laten maken met dit overheerlijke Belgische erfgoed.

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page