top of page
  • Foto van schrijverBeCook!

BeHoreca: BeCook!, een 100% duurzame horeca-incubator



Drie vliegen in één klap slaat BeCook!: het lanceert een foodproject in het kader van de circulaire economie, draagt actief bij tot duurzaamheid in Brussel en creëert nog eens lokale jobs ook.

Interview Vanille Dujardin


Deze horeca-incubator, tegelijk ook de grootste Dark Kitchen van Brussel, stond eerder bekend als het Brussels Food Business Center. Sinds 2017 stelt het concept gedeelde keukens ter beschikking van projecthouders, starters en ondernemers die zich willen lanceren in de voedingsindustrie. Allemaal gevalideerd door het FAVV.


“Ik heb alles opgegeven voor deze job”, zegt Sara Dirkx, CEO en medeoprichtster. “Ik help mensen graag hun bedrijf te laten groeien, maar we hebben steun nodig om hun project levensvatbaar en nog interessanter te maken.” Sara en haar man worstelen al vijf jaar zonder enige hulp. Toch heeft haar project meer dan één ondernemer op weg geholpen. “Wat we het meest nodig hebben is een verlichting van de energie- en huurkosten”, zegt ze nog.

Gedeelde werkruimte

BeCook! richt zich vooral op de voedingsindustrie en traiteurs, maar hun keukens staan open voor alle horecagelegenheden die een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Sara en haar man bieden niet alleen gedeelde keukens aan, maar ook bedrijfs- en duurzaamheidscoaching en hygiënetraining voor het personeel. “Het was voor mij een eerste vereiste dat alles duurzaam zou zijn”, vertelt Sara. “En door de keukenapparatuur te delen én te streven naar afvalvrij werken, kunnen we duurzamer functioneren.”


Als tien bedrijven bijvoorbeeld een oven, koelcellen, werkbladen enz. nodig hebben, moeten die gemaakt worden van materialen zoals metaal en dit leidt tot een zeer hoog energieverbruik. Gedeelde keukens, zoals BeCook!, lossen dit probleem op door keukens te optimaliseren en te delen.

Duurzaam koken

“We proberen afval te voorkomen, maar er zijn bepaalde voedingsmiddelen die volgens de hygiënenormen moeten worden weggegooid”, legt Sara uit. De Brusselse incubator moedigt zijn horecaleden ook aan om zo weinig mogelijk te verspillen door preventie (goed voorraadbeheer, een systeem om de houdbaarheidsdatum te noteren, zodat iedereen weet welke producten op moeten, enz.). “Als er een overschot is, wordt het verkocht via Too Good To Go of geschonken aan een vereniging”, aldus de CEO. Bovendien moedigt het project zijn leden aan een minimum aan verpakkingsmateriaal te gebruiken en in het groot in te kopen. Eenvoudige maar doeltreffende gebaren, volgens Sara.

De keukens van BeCook! zijn goedgekeurd door het voedselagentschap en werden zo duurzaam mogelijk geïnstalleerd. “Vervolgens hebben we ook de koelruimtes aangepast aan de strengste normen voor het respecteren van CO2. Dit soort kleine gebaren maken het verschil.”


BeCook! werd in 2020 erkend als een speler in de circulaire economie van het Brussels Gewest en won in 2021 de visit.brussels Award voor het mooiste duurzame initiatief (‘Sustainable Initiative’).




26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page