top of page
  • Foto van schrijverBeCook!

Interview met een chocolade-ondernemer bij BeCook!

In het interview met Delphine Bertieaux licht zij haar carrièrepad en haar project als zelfstandige chocolatier toe. Ontdek haar ondernemersreis met dit interview.


  • Wie bent u en wat voor een project hebt u?

"Ik ben Delphine Bertieaux, ik heb een project om een chocolaterie te openen, maar dan wel een beetje speciaal, namelijk rond het thema van chocoladeobjecten gebaseerd op de folklore van mijn streek, Bergen. Zo is er in Mons een belangrijk volksfeest, 'een ducasse' met een processie, "le combat dit Lumeçon" (het gevecht dat Lumeçon heet), waar veel personages aan deze traditie verbonden zijn. En hier ga ik al deze personages in chocolade veranderen."
  • Wat heeft u doen besluiten om uw project te lanceren?

"Nou, ik heb altijd van de wereld van zoetigheid gehouden, als kind maakte ik graag taarten, gebakjes en dat soort dingen... En toen kreeg ik de kans om chocolade te ontdekken, maar als hobby, voor particulieren. En zo leerde ik een paar avonden pralines maken en ik vond het erg leuk. Ik besloot toen nog een stap verder te gaan en een driejarige opleiding in banketbakkerij en chocolaterie te volgen. Ik vond het geweldig en voltooide mijn opleiding in banketbakkerij. Ik begon langzaam pralines te maken voor familie en vrienden. Toen kwam ik op het idee om de folklore van Bergen te mengen met chocolade. En het idee kwam ongeveer tien jaar geleden. Ik wilde het zelf doen, dus ik heb het idee niet aan iemand anders gegeven (lacht). Ik zocht naar manieren om het te verwezenlijken, want er zijn allerlei wettelijke en professionele beperkingen. En ik moest ook persoonlijk evolueren om te beslissen zelfstandig ondernemer te worden, wat geen makkelijke beslissing was. En om dit te voltooien, heb ik de tweejarige opleiding tot banketbakker-chocolatier gevolgd bij IFAPME."
  • Wat is uw professionele achtergrond? En hoe bent u hier gekomen?

"Ik heb een diploma in klinische chemie, dus dat is om te werken in biologische analyselaboratoria. Nadat ik stage had gelopen, was ik niet geïnteresseerd in dit werk omdat het erg geautomatiseerd werk op machines was. Daarna kreeg ik de kans om als oppas te werken voor een tandarts en zij zocht iemand in haar tandartspraktijk om enkele specifieke tests te doen en zo paste het goed bij mijn diploma, ik leerde het beroep van tandartsassistente, wat ik een paar jaar heb gedaan. Toen mijn kinderen werden geboren, besloot ik te stoppen met werken om voor hen te zorgen en zo heb ik 20 jaar lang niet meer gewerkt, ik was een "full-time moeder" zoals ik zeg, het was nog steeds een baan (lachend)! En toen, brachten al die opleidingen me ertoe om zelfstandige te willen worden. Ik sta nu 6 maanden ingeschreven als zelfstandige. Nu mijn kinderen ouder zijn, is het geen probleem meer om die twee met elkaar te combineren. Ik heb zo'n tien jaar geleden ook 2 à 3 jaar als arbeider bij een chocolademaker gewerkt, maar dat was slechts incidenteel."
  • Had u in het verleden al eens aan dit project gedacht of was het een nieuw idee dat u onlangs kreeg?

"Nee, ik had er nooit over nagedacht, ik begreep niet eens hoe iemand onafhankelijk kon zijn, het leek onoverkomelijk. Ik zag vooral de zekerheid van werk in loondienst, maar toen ik een baan als arbeider zocht, omdat ik bij een chocolatier wilde werken (niet in de industrie), besefte ik dat het heel moeilijk was om een plaats te vinden, en omdat ik al wat ouder was, maakte dat het er niet gemakkelijker op. Toen, langzaam, met dit idee dat ik had om mijn chocolade onderwerpen aan te bieden, en omdat ik ze zelf wilde maken, drong het idee van onafhankelijkheid zich aan mij op."
  • Als u in uw carrière van één ding spijt heeft, wat is dat dan?

"Ik zou misschien zeggen dat ik al die tijd heb gewacht om de sprong te wagen, maar tegelijkertijd denk ik dat ik persoonlijk moest evolueren. En, om een beetje alle aspecten van het ondernemer zijn te bestuderen om er zeker van te zijn dat ik de sprong kon wagen."
  • Welke moeilijkheden bent u als vrouwelijke ondernemer tegengekomen?

" 'Als vrouwelijke ondernemer' ik vind het eigenlijk niet zo moeilijk om een vrouw te zijn in deze industrie. Ja, de chocolade-industrie is nog steeds een mannenwereld, maar ik heb voor een vrouwelijke chocolatier gewerkt, we waren allemaal vrouwen, het was niet ingewikkeld. Nee, het was meer vanuit een persoonlijk oogpunt dat het ingewikkeld was."
  • Wat zijn de voordelen van ondernemer zijn?

"Ik zou zeggen dat je je idee in de praktijk kunt brengen en niet door anderen wordt beïnvloed, ja natuurlijk, er zijn altijd mensen die het met je eens zullen zijn of kritiek zullen hebben, maar als je echt een heel precies idee hebt, blijf je de baas over je bedrijf en dat is het grote voordeel. Ik ben nog maar pas begonnen, ik heb wat contacten met bepaalde klanten maar ik ken nog niet alle aspecten van het ondernemer zijn. Maar ik zou zeggen dat het grote voordeel is dat je echt onafhankelijk bent en doet wat je wilt. Nu, jij bent de enige die beslissingen neemt en jij bent ook de enige die de problemen aanpakt, dus dat is de keerzijde van de medaille!"
  • U maakt beeltenissen van Bergen, maar bent u niet geïnteresseerd in uitbreiding van uw assortiment?

"Op dit moment concentreer ik me op de ontwikkeling van verschillende producten rond Bergen. Ik weet niet hoe de toekomst eruit zal zien, want, zoals ik al zei, een paar jaar geleden was onafhankelijkheid nog uitgesloten. Ik ga me in de zaak nestelen, het onder de knie krijgen, en dan zie ik wel. Maar op dit moment, wil ik me echt ontwikkelen in Bergen. Ik heb nog andere ideeën en dan zullen we zien hoe goed ze worden ontvangen.
  • Wat heeft BeCook u gebracht tot dusver?

"Het mooie van BeCook is dat het me de mogelijkheid biedt over professionele faciliteiten te beschikken zonder een grote financiële investering te doen en dat is ideaal. En Sara is geweldig in het geven van advies en steun, en dat heeft mij ook erg geholpen om de sprong te wagen. Omdat ik aan andere professionals verkoop, moet ik een FAVV-goedgekeurd werkatelier hebben. En ik denk niet dat ik de financiële investering gedaan zou hebben. Dus, BeCook was een belangrijke troef in mijn beslissing."

Tot slot was het voor mij een groot genoegen dit interview te doen omdat ik, net als Delphine, dol ben op chocolade en de wereld van de zoetigheden. Ik heb ook een getalenteerde vrouw kunnen ontdekken, die gemotiveerd en vastberaden is en die haar droom heeft waargemaakt. Ze is een inspiratie voor me en ik dank haar voor het delen. Dankzij haar heb ik kunnen inzien dat het de moeite waard is je dromen te volgen en jezelf de middelen te geven om ze te verwezenlijken.

Hartelijk dank aan Delphine dat zij mij wat van haar kostbare tijd heeft gegeven om dit interview te doen.


Als u de "Delifine" pralines van Delphine wilt ontdekken, neem dan contact met haar op via:


Telefoonnummer: 0456 16 30 79De geïnterviewde: Delphine Bertieaux

Interviewer en transcriptie: Claudia Toma

Vertaling: Astrid Creemers

12-05-2022


26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page