top of page
  • Foto van schrijverBeCook!

Het seizoen van de aarde

Ik vond altijd dat de herfst het seizoen van de aarde was. Warme kleuren, vochtigheid, de geur van humus en houtvuur, mist, koel weer en regen. De aarde lijkt na de zomer op adem te komen. Ze is aan het indommelen, maakt zich klaar voor de winterslaap en moedigt ons aan hetzelfde te doen.


Wat zouden we er niet voor over hebben om een eekhoorn te zijn, de hele winter in onze schuilplaats te slapen en alleen maar wakker te worden om onze reserves op te eten?


Herfstgerechten zijn vaak een weerspiegeling hiervan: warme, zachte soepen, geurige paddenstoelen en smaakvol vlees. Hartelijke en geruststellende maaltijden om als gezin van te genieten, in de warmte van je huis als het weer somber is.


In de afgelopen decennia zijn we eraan gewend geraakt om op eender welk moment van het jaar alle groenten en fruit te eten. In onze supermarkten vinden we in januari zelfs nog een paar trieste, verschrompelde aardbeien. Er zijn echter verschillende nadelen aan het eten van producten die buiten het seizoen vallen.


De ecologische voetafdruk

Zomerfruit en -groenten hebben zon en warmte nodig om te kunnen groeien. De herfst is dus verre van een goed seizoen voor dit soort gewassen. Daarom worden ze meestal in andere landen geteeld (Spanje, Italië, Portugal, etc.) voordat ze naar landen verder naar het noorden worden getransporteerd. Vervoer dat enorme energiekosten met zich meebrengt en waarvan de gevolgen schadelijk zijn voor het milieu.Inname van voedingsstoffen

Supermarkten hebben het liefst dat groenten en fruit aan het begin van hun rijpingsperiode in de schappen liggen, zodat ze niet te snel rotten. Ze worden dus geplukt of geoogst voordat ze rijp zijn en ze rijpen tijdens het transport en in onze rekken. Om een vrucht of groente te laten barsten van de voedingsstoffen moet deze aan de plant rijpen.

Dit is het geval met seizoensproducten die later in het seizoen worden geplukt of geoogst als ze rijp zijn en dus meer voedingsstoffen bevatten.


Gebrek aan variatie

De toegang tot een gezond, evenwichtig en aangenaam dieet is afhankelijk van de verscheidenheid. Het variëren van voedsel afhankelijk van de seizoenen is een uitstekende manier om de voedingsinname en smaak te diversifiëren en om nieuwe recepten te ontdekken.


Om al deze redenen worden we steeds meer aangemoedigd om lokale en seizoensproducten te consumeren. Je hebt er geen zin in omdat je de indruk hebt dat de keuzes in de herfst zeer beperkt zijn? Maak je geen zorgen! Wij hebben voor jou een onvolledige lijst opgesteld van voedingsmiddelen die in de herfst gemakkelijk te vinden zijn in ons land.


Fruit

Appels, peren, clementines, sinaasappels, veenbessen, druiven, citroenen, kiwi's, mandarijnen, etc. Al deze vruchten zorgen ervoor dat je je kunt vullen met vitaminen. Vergeet niet om vers fruit, gekookte fruittaartjes, in siroop gepocheerd fruit, vers geperste sappen en compotes af te wisselen.Groenten

Wortelen, kool, rapen, bieten, prei, witlof, verschillende soorten pompoenen, uien, snijbiet, venkel, pastinaak, schorseneren, selderij, aardperen, etc. Zoveel groenten die in soep kunnen worden gegeten, maar ook in boter worden gebakken, worden geroosterd in de oven of worden verwerkt in heerlijke stoofschotels. Het geheim is een kookmethode vinden die jou bevalt en niet zuinig zijn met kruiden.


Vlees

Hinde, hert, haas, eend, fazant, konijn, wild zwijn, everzwijn, etc. Deze vleessoorten zijn zeer smaakvol en worden over het algemeen rare of medium gebakken en geserveerd met geroosterde seizoensgroenten en/of paddenstoelen en aardappelen. Ons advies voor een topmaaltijd? Gebruik een goede saus. Durf zoetzure combinaties en roomsausjes te maken.


Paddenstoelen

Morilles, oesterzwammen, eekhoorntjesbrood, cantharellen, truffels, boleten, doodstrompetten, grote parasolzwammen, knoopzwammen, etc. Er is echt iets voor elke smaak en elk budget. Probeer, proef en zoek uit wat jij lekker vindt. Voor de amateurs is het zelfs mogelijk om zelf thuis paddenstoelen te kweken dankzij kits. Een leuke manier om te leren genieten.Andere

Vergeet de noten en kastanjes niet, die je alleen of als bijgerecht bij andere gerechten zullen verrassen.

Maar als je het toch moeilijk vindt om regelmatig seizoensgebonden producten te consumeren, voel je dan niet te schuldig en verwen jezelf. Je mag genieten van vers zomerfruit en -groenten, maar vergeet niet dat ze ook diepgevroren (geplukt of geoogst als ze rijp zijn en soms zelfs in ons land) of ingeblikt (minder rijk aan voedingsstoffen maar toch voldoende) beschikbaar zijn, wat tenminste de voordelen heeft van de energiekosten van transport verminderen.


We wensen je een mooi herfstseizoen toe en verwachten je snel weer te zien voor een nieuw artikel.


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page