Welkom in chocoland!
top of page
  • Foto van schrijverBeCook!

Welkom in chocoland!



Als echte chocoladeliefhebber, is stage lopen in hét chocoladeland natuurlijk een waar cadeautje! En niet eens zomaar ergens in het chocoladeland, maar in de hoofdstad, waar er zoveel chocoladewinkels, chocolatiers zijn en zelfs het Belgian Chocolate Village zich bevinden.

Tijdens mijn eerste week bij BeCook, toen Sara (medeoprichter BeCook) me een rondleiding gaf, liepen we langs een van de keukens. Op dat moment was een chocolatier bezig met het maken van zijn lekkere kunstwerken. Zo kwam Sara op het idee om verschillende artikels te schrijven over chocolade. Het komt natuurlijk ook heel goed uit dat Sara, net als ik, een ongelooflijke chocoladeliefhebber is. Na samen het even te hebben gehad over welke chocolade nu eigenlijk lekker is (spoiler: allemaal) kwamen we op het idee om blogartikelen te schrijven over ‘feestchocolade’, de chocolade die we eten tijdens de feestdagen. Daarom breng ik de komende maanden een reeks artikelen uit over de chocolade die we consumeren tijdens de feestdagen. In december ga ik natuurlijk schrijven over Kerst en in februari komt er een artikel over Valentijnsdag. Twee compleet verschillende feestdagen waar chocolade een grote rol speelt. Mijn eerste stap was chocolademusea bezoeken hier in Brussel.

Eerst ben ik naar Belgian Chocolate Village geweest. Een chocolademuseumpje waar je een tour maakt om erachter te komen hoe chocolade wordt geoogst en wat de geschiedenis is van chocolade (in het kort dan). Ook krijg je persoonlijke demonstratie van een echte chocolatier, mét proeverij! Op het einde is er een klein cafeetje waar je chocolademelk en chocolaatjes kunt kopen en eten/drinken. Ook absoluut heerlijk. Een super ervaring kort samengevat.

Daarna ben ik nog naar Choco Story geweest. Eveneens een chocolademuseum, maar wel groter van opzet. Je krijgt er een apparaatje aangeboden waarmee je op sensors doorheen het museum kunt richten om informatie en verhalen te beluisteren. Je krijgt niet alleen informatie over de cacaobonen, het oogsten, en de vervaardiging, maar ook de hele geschiedenis in verhaalvorm met personages. Helemaal anders dan het andere museum, maar net zo leuk en interessant. Ook is het heel interactief, want je kunt tussendoor spelletjes doen, quizjes en een foto laten nemen met een greenscreen. Als je eens in Brussel bent, maar ook als je er woont natuurlijk, zou ik de musea echt eens bezoeken. Als je met jonge kinderen bent, raad ik wel Choco Story aan, omdat dat minder lezen is en vooral luisteren en omdat er van alle interactieve activiteiten zijn. Beide musea zijn echte aanraders!


Een korte geschiedenis van chocolade


Duizenden jaren geleden in het gebied dat we nu Ecuador en Peru noemen, werden

cacaobonen verwerkt tot een bittere vloeistof. Niet alleen werden de cacaobonen gebruikt om drank van te maken, maar ze werden ook gebruikt als offers aan goden, verzorgingsproducten en ze waren zelfs zo waardevol dat ze als geld werden gebruikt. Met één boon kon je bijvoorbeeld een peper kopen, met twee bonen een ei en met tien bonen zelfs een heel konijn.

Toen Columbus naar de Amerika’s reisde, was hij niet echt onder de indruk van de cacaobonen en het drankje dat ervan gemaakt werd. Hij schonk totaal geen aandacht aan de bonen en het was pas jaren later dat cacaobonen door de Spaanse ontdekkingsreiziger Cortés werden meegenomen naar Spanje. Pas vanaf de 17e eeuw was chocolade in Europa in populariteit aan het stijgen. Toendertijd werd het weliswaar alleen nog maar gedronken en ook enkel door de mensen van adel. Doordat ook de Britten, Fransen en Nederlanders zo weg waren van het drankje, besloten ze om zelf cacao te gaan verbouwen. Niet op hun Europees grondgebied natuurlijk, want dat klimaat is niet het klimaat waarin een cacaoboom kan groeien, maar in andere warme landen zoals: Sri Lanka, Java, Sumatra, de Goudkust in Afrika (tegenwoordig Ghana),...

Toen kwam in 1800 de geweldige Nederlander (had ik al gezegd dat ik Nederlands ben?) Casparus van Houten. Hij vond een machine uit die de cacaoboter scheidde van de cacaopoeder. Dankzij zijn uitvinding kon de Brit Joseph Fry meer cacaoboter toevoegen aan de substantie in plaats van heet water, waardoor er dus in plaats van een drankje een vaste materie ontstond. Die materie was de eerste chocolade zoals wij die nu kennen.

Sinds die tijd zijn er meer en meer fabrikanten gekomen die van alles hebben toegevoegd om de geweldige variëteit aan chocolade te creëren die we vandaag de dag kennen.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page