Wat zijn de “Popcorn Trends”?
top of page
  • Foto van schrijverBeCook!

Wat zijn de “Popcorn Trends”?



Achter deze fantasierijke naam schuilt een heel specifiek concept: de trends die op dit moment losbarsten. Een beetje zoals popcorn eigenlijk! Je kunt je een trend voorstellen die lang blijft sudderen, tot hij ontploft als een maïskorrel in een pan.


Maar dat is niet de reden dat deze trends zo heten. Deze trends hebben hun naam te danken aan de persoon die ze heeft bedacht: Faith Popcorn.

Faith Popcorn, geboren in New York City als Faith Plotkin, is de oprichter en directeur van het marketingbedrijf BrainReserve. Ze is ook een futurist en de auteur van drie boeken: "The Popcorn Report", "Clicking" en "EVEolution".

Volgens haar kunnen toekomstige trends worden voorspeld door het analyseren van de tekenen die nu al in ons dagelijks leven verschijnen. Haar verschillende voorspellingen hebben haar de bijnaam Marketing Nostradamus bezorgd.


In "Clicking" benoemt ze 16 consumententrends die elke ondernemer zou moeten kennen om succesvol te zijn. Wij hebben ze voor jou opgeschreven en samengevat om je te helpen je voedselproject goed op gang te brengen. Ze kunnen trouwens op elk type project worden toegepast.


1) Andro-emancipatie: Mannelijkheid wordt opnieuw gedefinieerd. Hij bevrijdt zich van traditionele dichotomieën (roze vs. blauw; zwak vs. sterk; vrouwelijk vs. mannelijk) en de giftige mannelijkheid. De moderne man verandert zijn waarden, hij is meer familiegericht, minder carrièregericht en zorgt meer voor zijn lichaam (cosmetica, gezonde voeding, lichaamsbeweging,...).


2) Fantastisch avontuur: Meer dan ooit willen mensen op avontuur gaan en nieuwe horizonnen ontdekken (verschillende culturen, exotische landschappen, ongewone culinaire ervaringen,...). Deze trend wordt op dit moment nog meer versterkt door de inperking in verband met de coronacrisis en het angstaanjagende politieke en economische klimaat. Risicovrij reizen zit dus in de lift.


3) Val van de idolen: Consumenten worden steeds minder naïef. Ze verwerpen de autocratische status van corrupte machtsfiguren die hun realiteitszin hebben verloren. De woordvoerder van een bedrijf moet de waarden van het publiek vertegenwoordigen en een onverbeterlijke ethiek hebben. Er is ruimte voor scepticisme.


4) Clanisme: Als reactie op het hyper-individualisme van de afgelopen jaren zoeken consumenten naar groepen waarmee ze zich kunnen identificeren. Dit zijn meestal kleine groepen, "clans", die zich verzamelen rond specifieke belangen en waarden waarin de consument zich kan vinden.


5) Cocooning: Deze term is het meest expliciet. Thuisblijvend, veilig in je gezellige cocon. Comfort en veiligheid zijn de sleutelwoorden. Dit geldt vooral nu we midden in de Covid-19-pandemie zitten, die ons meer dan ooit heeft gedwongen thuis te blijven. Dit wordt nog verergerd door het fenomeen van de interactiviteit: het is bijvoorbeeld steeds gemakkelijker om je inkopen te doen zonder je huis uit te gaan!


6) Rechtvaardige consument: De consumentenbelangen zijn op de voorgrond getreden. Bedrijven moeten voorzichtiger dan ooit zijn bij het ontwikkelen van campagnes, garantiebeleid, enz.


7) Verlaten: Het gaat niet om het verlaten van de school, maar om een alternatieve manier van leven die ooit werd gezien als een sociale mislukking, maar die nu wordt toegejuicht. Steeds meer mensen "verlaten" de corporate lifestyle om even afstand te nemen en werk te gaan doen dat hen gelukkig maakt, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over hun professionele vooruitgang.


8) Egonomie: We hebben een unieke persoonlijkheid en voelen een onstuitbare behoefte om dat te bevestigen. Dit verklaart onder andere de immense populariteit van sociale netwerken. Met uitzondering van de marketing gebaseerd op clans, die dus gericht is op kleinere groepen, is het niet nodig om te vertrouwen op de behoefte van de consument om bij een gemeenschap te horen. Je richt je op jezelf en niet op wat anderen doen.


9) Beworteling: In deze steeds veranderende wereld waarin alles altijd zo snel gaat, zijn we op zoek naar veiligheid. De consument keert terug naar meer traditionele bronnen en waarden.


10) Feminosofie: De grotere emancipatie van vrouwen en het aanvechten van discriminatie en geweld tegen hen stellen vrouwen steeds meer in staat om hun plaats te vinden. Ze zijn op zoek naar plaatsen voor zichzelf, waar ze worden gehoord, gerespecteerd en ondersteund. Dit komt in hoge mate tot uiting in hun consumptie.


11) Multilevens: Met de versnelling van ons levensritme leiden we momenteel allemaal verschillende levens: professioneel, familiaal, sociaal, enz. Dit komt tot uiting in de behoeften en wensen van de consument. De producten moeten passen bij deze ultrasnelle levensstijl.


12) Permavorm: In de jaren '80 werd er gesproken over de mode van de gezondheidsobsessie. Vandaag de dag is het duidelijk dat het een echte trend is, een levensstijl. Een trend die echter in de loop der jaren verandert. In plaats van een toename van het aantal sportscholen, zijn we nu getuige van de opkomst van nutraceuticals (samentrekking van het Engelse nutrients (nutriënten) en pharmaceuticals (farmaceutica)).


13) Kleine traktaties: De economische situatie maakt het moeilijk om veel geld uit te geven aan plezier of ontspanning. Als gevolg daarvan wenden steeds meer consumenten zich tot kleine genoegens om gevoelens van ontbering te compenseren. Een avond in een goed restaurant is immers een ideaal comfort en veel goedkoper dan een reis naar de tropen.


14) Terug naar de kindertijd: De remakes van klassieke animatiefilms laten zien dat de consument terug wil naar de kindertijd en een zorgelozer tijdperk wil herbeleven. Dit is het tijdperk van nostalgie en eerbetoon aan klassiekers.


15) De wraak van plezier: Je hoeft jezelf niet meer de hele tijd van alles te ontzeggen. Het plezier wordt weer in de maatschappij gebracht, zonder schaamte of taboe. Dit geldt ook voor de voedingsindustrie. Mensen zijn op zoek naar smakelijk, gastronomisch eten, ver van het trieste, slappe eten van hippe diëten.


16) S.O.S.: Consumenten zijn zich steeds meer bewust van het ongeluk van anderen en besluiten hun verantwoordelijkheid te nemen, ook in de manier waarop ze consumeren. Vrijwilligerswerk en ethische consumptie zijn populair.

Zoals je waarschijnlijk hebt begrepen, evolueert de maatschappij en daarmee de consumententrends ook. Het is daarom belangrijk om met deze punten rekening te houden bij het opstarten en ontwikkelen van je bedrijf, vooral in de wereld van de voeding.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page