top of page
  • Foto van schrijverBeCook!

Ontdek Pasen over de hele wereld !

In België rijmt Pasen met ... eieren zoeken!

Deze traditie stamt inderdaad uit de middeleeuwen. Omdat het verboden was om de klokken te luiden tussen Witte Donderdag en Paasdag, werd deze stilte aan de kinderen verklaard door de klokken die naar Rome gingen om gezegend te worden. En op de terugweg werden ze overladen met eieren die in de tuinen en op de balkons vielen.

Door andere culturen te observeren, kunnen wij tradities ontdekken die totaal anders zijn dan de onze. Vuurwerk, watergevechten, ... . Ontdek Pasen over de hele wereld in dit artikel!
1. Tradities over de hele wereld


Australië

Met Pasen liggen de Belgische supermarkten vol met chocolaatjes in de vorm van eieren en konijnen. In Australië zijn ze echter vervangen door bilby’s, die de oren van een konijn hebben maar de neus van een muis. In dit land worden konijnen namelijk gezien als landverwoesters en worden zij daarom niet echt gewaardeerd.


Corfu, Griekenland

En laten we nu wat lawaai maken op het eiland Corfu. Wist je dat Grieken op Stille Zaterdag aarden potten uit hun raam gooien? Sommigen geloven dat dit van de Venetianen komt, die met nieuwjaar oude voorwerpen gooiden om een ​​nieuw begin te markeren, anderen zeggen dat het de nieuwe oogsten symboliseert.


Finland

In Finland verkleden kinderen zich als heksen en bedelen ze van deur tot deur om eieren. Dit is bedoeld om boze geesten af ​​te weren in ruil voor chocolade als beloning of andere zoetigheden. Volgens sommige bronnen gaat dit bezoek ook gepaard met het schudden van wilgentakken, wat geluk brengt.


Florence, Italië

Ken je de "Scoppio del Carro"? Het is inderdaad een paastraditie in Florence, waar een wagen versierd met vuurwerk door de straten wordt gedreven door mensen in 15e-eeuwse kostuums. Gestopt bij de koepel, wordt de kar verlicht en begint de show. Deze traditie streeft naar goede oogsten.


Haux, Frankrijk

Sommige mensen vieren Pasen met vrienden, familie, en anderen met een heel dorp! In Haux bereiden de fijnproevers een reuzenomelet. Volgens de laatste gegevens kan het meer dan 4.500 eieren bevatten en 1.000 mensen voeden. Volgens de geschiedenis hield Napoleon van dit gerecht en vroeg hij het voor zijn hele leger te bereiden. Deze traditie is ook aanwezig in Bessières, waar de omelet tot 15.000 eieren kan bereiken!


Hongarije

Maak plaats voor kleuren ! Met Pasen versieren de Hongaren hun eieren. De oude schildertechnieken worden nog steeds gebruikt. Zo worden saffraan en calendula gebruikt om de gele kleur te verkrijgen, en spinazie, brandnetels en groene bessen voor de groene kleur.


Filippijnen

Nog een creatief idee! Filippino's maken beeldjes van palmbladeren. Meestal hebben ze de vorm van een kruis, bloem of duif en zijn ze bedoeld om huizen te beschermen tegen boze geesten.


Polen

Aanvallen ! Op paasmaandag vieren de Polen Śmigus-dyngus, wat gewoon een watergevecht is. De gebruikte wapens zijn waterpistolen, emmers of plastic flessen. In sommige gezinnen wordt deze activiteit zelfs 's morgens gevierd. Pas dus op voor de slapers! In het verleden was deze traditie bedoeld om de lokale bevolking wakker te schudden na de donkere winter, en om de vruchtbaarheid bij vrouwen te bevorderen.2. Enkele culinaire inspiraties


Mexico

De "Capirotada" is een gerecht uit het noordwesten van Mexico. Het is een broodpudding. Elk ingrediënt is een symbool. Zo stellen de kaneelstokjes het kruis voor en de druiven de spijkers.


Ecuador

Fanesca is een soep uit Ecuador. De samenstelling varieert van regio tot regio. Maar de belangrijkste ingrediënten zijn de 12 granen, die de 12 apostelen voorstellen, kabeljauw, melk, eieren en "molo". Het oudste recept dateert van 1882!


Spanje

Mona is een brioche die in Spanje traditioneel met Pasen wordt gegeten, en wordt gekenmerkt door citroen- en oranjebloesemsmaken. Traditioneel wordt dit dessert met de familie gedeeld en tijdens een picknick gegeten.


Guadeloupe

Matété is een gerecht uit Guadeloupe. Het belangrijkste ingrediënt is de landkrab, die in februari wordt gevangen en tot Pasen wordt gevoerd. Deze krab wordt ook op Martinique gegeten, onder de naam "matoutou". Deze twee recepten verschillen qua smaak en bereiding. Om ze te ontdekken, klik hier.


Senegal

Ngalakh is een Senegalees nagerecht op basis van pindapasta, baobabvruchten en araw, een soort couscous. Deze specialiteit is bijzonder omdat het volgens de traditie wordt gedeeld tussen buren en niet met de familie.


8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page