top of page
  • Foto van schrijverBeCook!

Nieuwe maatregelen coronavirus

Met de verspreiding van het coronavirus werd de regering gedwongen om drastische maatregelen te nemen. Wallonië en de stad Brussel zijn immers de gebieden van Europa die het meest getroffen zijn door de pandemie.Bron: Le Soir* (vertaald door het BFBC-team)


Hoewel het enige tijd duurde voordat de verschillende regeringen tot overeenstemming kwamen, kreeg België uiteindelijk geharmoniseerde maatregelen voor het hele land. Het is dus tijd dat we je vertellen wat je kan doen om je voedingsbedrijf in Brussel te (her)starten ondanks de terugkerende intensiteit van de gezondheidscrisis.


Samenvatting van de gedeeltelijke inperkingsmaatregelen

De avondklok is afgekondigd van 22.00 tot 6.00 uur, de verkoop van alcohol is verboden vanaf 20.00 uur, het dragen van maskers is weer overal in Brussel verplicht, net als telewerken voor alle bedrijven die zich dat kunnen veroorloven.


Hoe zit het met de Horeca?

Terwijl restaurants gedwongen zijn te sluiten, zijn take-away en leveringen nog steeds toegestaan tot 22.00 uur. Dit is goed nieuws omdat restaurants zich dan misschien kunnen redden met afhaalmaaltijden of thuisbezorgingen. Vergeet echter niet dat de verkoop van alcohol na 20.00 uur verboden is, hou hiermee dus rekening bij de voorbereiding van de bestellingen.


Uitzonderingen op deze regels zijn: accommodaties (en hun restaurants); gemeenschappelijke keukens voor woon-, school- en werkgemeenschappen; gemeenschappelijke voorzieningen voor daklozen; en eet- en drinkgelegenheden in transitzones van luchthavens. (Bron: Le Soir*)


Hoe kun je je voedingszaak (her)starten?

Zoals hierboven vermeld, is het bereiden van gerechten voor afhaalmaaltijden of thuislevering nog tot 22.00 uur toegestaan. Als je in een restaurant werkt (virtueel of niet), kun je dus in je keuken blijven werken zolang je de hygiëneregels respecteert.


Als je daarentegen nog geen professionele keuken hebt, kun je er één huren om je project te starten zonder een te grote investering te hoeven doen in deze moeilijke economische situatie. Dit wordt een "Dark Kitchen" of een "Virtual Restaurant" genoemd. Een restaurant dat alleen afhaalmaaltijden of thuisbezorging aanbiedt (meer informatie hier).


Onze tips voor het organiseren in de keuken

  • Draag altijd een mondmasker: of het nu herbruikbaar is of niet, deze moet je mond EN je neus bedekken en proper zijn (niet langer dan 8 uur gedragen).

  • Was je handen: elke keer dat je je gezicht, je masker of elk ander materiaal dat niet gebruikt wordt voor het bereiden of verpakken van voedsel (inclusief je mobiele telefoon of computer) aanraakt. Dit is erg belangrijk om besmetting van je klanten te voorkomen door preparaten of verpakkingen.

  • Respecteer de veiligheidsafstanden: hou een minimum van 1,5 meter afstand van je collega's/medewerkers. Dit kan moeilijk zijn in een keuken, maar je kunt het verbeteren door aan elke kok een specifiek gebied toe te wijzen om minder dicht op elkaar te zitten.

  • Doe al je administratieve werk buiten de keuken: geloof het of niet, je toetsenbord, telefoonscherm, pennen en mappen, kortom, alles wat je regelmatig aanraakt, is waarschijnlijk besmet. Het is daarom aan te raden om al je administratieve taken ergens anders uit te voeren dan waar je kookt treft. Vergeet ook niet dat elk werk dat op afstand kan worden gedaan, thuis moet worden gedaan.

  • Neem geen risico's: als je in contact bent geweest met een persoon die positief is voor het coronavirus of symptomen heeft, ga dan gedurende de volgende 7 dagen niet in de keuken werken en neem contact op met je dokter om na te gaan welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen. De economische druk kan groot zijn, maar je gezondheid en die van je klanten is veel belangrijker.


Zie de aanbevelingen van de WHO* voor meer informatie.


Er is geen einddatum vastgesteld voor deze gedeeltelijke lockdown. Geduld en veerkracht zullen dus nodig zijn om de crisis te overwinnen. Maar bij BFBC hebben we er alle vertrouwen in dat je het kan doen!


*Niet in het Nederlands beschikbaar


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page