Een van de vele puzzels waar een startende voedingsondernemer mee te maken krijgt, is het vinden van een optimale oplossing voor de aansturing van hun logistieke keten of hun supply chain, waar transport een onderdeel van is.
Logistiek is in deze context op twee niveaus:
De levering van grondstoffen
Met zijn lokale professionele spelers die aangepaste oplossingen en praktijken hebben ingevoerd om een voedingsondernemer te ondersteunen die de werking van deze activiteit nog niet onder de knie heeft. Om te sourcen, moet een voedsel ondernemer een paar belangrijke dingen overwegen:
Keuze van een in Brussel gevestigde professionele transporteur die de in Brussel geproduceerde levensmiddelen in zijn assortiment heeft.
De ecologie van de praktijken van de vervoerder.
Een vervoerder met een goede reputatie volgens de FAVV-normen.
Een vervoerder die over de transportmiddelen beschikt die de versheid van levensmiddelen garanderen.
Mogelijkheid tot samenwerking en assistentie van een professionele transporteur en leverancier gespecialiseerd in Food.
Een leverancier die zich gemakkelijk kan aanpassen aan uw just-in-time leveringscadans.
Keuze van een partner die schaalvoordelen realiseert om te profiteren van relatief lage leveringskosten op uw bestellingen.
Gezien al deze criteria waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze van een leverancier van grondstoffen, hebben we het geval van twee professionele spelers in de Foodservice die ingrijpen op verschillende niveaus van het hele systeem van uw stroomopwaartse toeleveringsketen (inkoop bij bio producenten, verpakking, etikettering, levering, transport).
Solucious, Vandemoortele, Biofresh, ... zijn spelers in de levering van vers voeding voor professionele klanten. Voor deze laatste zorgen zij voor de beschikbaarheid in hun foodassortiment van verse en biologische producten, afhankelijk van de frequentie van uw bestellingen. De mogelijkheid om uw levering direct te volgen om uw productie succesvol af te ronden. Naast hun activiteit als leverancier, kunnen deze operators uw partner worden in uw hulp als startende ondernemer, door een flexibelere service op te zetten met meer werkdagen van levering zoals elke zaterdag, de mogelijkheid om uw bestelling twee werkdagen van tevoren aan te passen of te wijzigen levering. Daarnaast bieden ze menu-oplossingen via slimme recepten om uw winstgevendheid te waarborgen. Een van de toegevoegde waarden van hun service is het feit dat hun bevoorradingssysteem zorgt voor consistentie tussen de uiteindelijke bestellingen van uw klanten en de hoeveelheden grondstoffen die u nodig heeft om voedselverspilling te voorkomen.
Om uw leveringskosten te optimaliseren, is het raadzaam om samen te werken met dit type leverancier die al een hoog activiteitsniveau heeft en schaalvoordelen realiseert.
Deze twee operatoren werken samen met heel wat Brusselse producenten, wat u de lokale oorsprong van uw voedsel en de versheid ervan garandeert.
Bron: www.solucious.be
Deze twee operatoren werken samen met een aantal Brusselse producenten, wat de lokale oorsprong van het voedsel en de versheid ervan garandeert.
Levering aan de eindconsument
Op dit niveau gaat het erom de bereide maaltijden bij elke consument te laten bezorgen. Om te bepalen of de ondernemer de leveringen zelf moet doen, zijn leveringen moet uitbesteden via een gespecialiseerd bedrijf, of een combinatie van beide, moeten verschillende criteria in overweging worden genomen om te bepalen of de ondernemer de leveringen zelf moet doen.
Op dit niveau is het belangrijk om belangrijke criteria te analyseren, zoals:
Nabijheid: er moet een analyse van het verzorgingsgebied worden uitgevoerd om te bepalen waar de meeste online bestellingen vandaan komen. Voor een keuken in Brussel bijvoorbeeld observeert de ondernemer of de meerderheid van zijn klanten zich in het stadscentrum of aan de rand bevindt. Afhankelijk van deze analyse kunnen we de leveringswijze kiezen. Als de leveringen relatief geconcentreerd zijn in hetzelfde geografische gebied en op hetzelfde tijdslot moeten worden uitgevoerd, kunnen we de leveringen zelf doen of de bezorgplatforms per fiets aandoen. In de stad Brussel zijn er verschillende bezorgdiensten voor fietsen (Urbike, Molenbike, Dioxyde de Gambettes, Ecopostale, PedalBXL, HUSH RUSH, Transpire Transport, Bubble Post, Deliveroo, Uber Eat, Mabool, enz.). Voor een ondernemer die bijvoorbeeld klanten verspreid in zijn verzorgingsgebied zou hebben, zou hij kunnen werken met groupage in plaats van individuele leveringen per fiets. We hebben bezorgers die minicontainers op de fiets hebben en per geografisch gebied kunnen leveren.
Om een goede analyse van uw verzorgingsgebied te maken, beschikt u over een platform voor geografische monitoring (http://wijkmonitoring.brussels/) dat u details geeft over de Brusselse wijken en deze vergelijkt met de oorspronkelijke locatie van uw klanten.
Snelheid: de afstand wordt geschat op 3 km van uw keukens om een snelle levering van warme gerechten te garanderen. Voor een ondernemer is het dus belangrijk om zich te vestigen in een keuken die niet ver van het centrum van Brussel ligt, dit is het geval bij BeCook! gelegen nabij Thurn en Taxis, in het centrum van Brussel (3 km van het stadscentrum) waardoor u in een grotere perimeter kunt leveren.
Kosten: bij de keuze van de leveringsmethode moet ook rekening worden gehouden met de kostprijs van elke levering. Net als de bevoorrading moeten we kiezen voor een bezorgbedrijf met een aanzienlijke penetratiegraad op de Brusselse markt en die nu al schaalvoordelen realiseert zoals het geval is met fietsbezorgplatforms.
De logistiek van de bezorger: het is belangrijk om rekening te houden met de verschillende soorten transport die de bezorger ter beschikking staan. Als u bijvoorbeeld verse maaltijden in kleine hoeveelheden maakt, hebt u kleine koelwagens nodig die zijn aangepast om de versheid van uw gerechten en de transportkosten van uw kleine hoeveelheden te behouden. Ideaal zou om deze bestelwagens te gebruiken om meerdere bestemmingen op een specifiek tijdslot te organiseren. Een andere, flexibelere manier om uw verse levensmiddelen naar de eindverbruiker te vervoeren is in thermoboxen of geïsoleerde containers van verschillende afmetingen waarin u de te leveren levensmiddelen kunt groeperen. Dit is een praktische manier om uw levering te organiseren door te groeperen en te lokaliseren.
Comments