top of page
  • Foto van schrijverBeCook!

Lichtmis, een heerlijk feest...

Wie Lichtmis zegt, zegt... pannenkoeken eten met familie en vrienden! Het feest wordt gevierd op 2 februari, slechts 40 dagen na Kerstmis, en wordt vooral gevierd in Frankrijk, België en Zwitserland. Zelfs met de huidige situatie is het nog steeds mogelijk om te experimenteren en plezier te hebben.

Hoewel "Lichtmis" een christelijk feest is, kan iedereen het vieren op verschillende manieren. Van land tot land worden pannenkoeken met verschillende smaken, vullingen en in verschillende vormen gegeten.


Op internationaal niveau


Crumpets - In Groot-Brittannië zijn er zogenaamde "crumpets", kleine zoete pannenkoeken die worden gekenmerkt door hun dikke vorm. Het is populair om ze te eten als ontbijt, brunch en tijdens theetijd met honing of gesmolten boter.



Jian Bing - Wist je dat pannenkoeken in China dicht bij de Bretonse keuken staan? Ze worden "Jian Bing" genoemd en zijn de neefjes van pannenkoeken met ei, ham en kaas. Oorspronkelijk worden ze als ontbijt gegeten. Maar in de praktijk worden ze op elk moment van de dag gegeten. Dit gerecht wordt beschouwd als "street food".



Atayef - De "atayef"-pannenkoekjes uit Libanon zijn qua vorm kleiner en dunner dan de "crumpets". Ze onderscheiden zich vooral door hun garnituur. Ze worden gemaakt van room, gemalen pistachenoten en een topping van honing of suikerstroop en oranjebloesem. Dit dessert is perfect voor liefhebbers van "zoet/hartig"!



Injera - In Ethiopië is het hoofdgerecht “Injera” een pannenkoek gevuld met verschillende bereidingen. Er zijn er met groenten, kaas, kip, lamsvlees en nog veel meer te vinden. Asa beyanetu, Cornise, Shifinfin..., elke samenstelling heeft zijn eigen naam. Het belangrijkste kenmerk van dit gerecht is dat het SAMEN wordt gegeten. Deze specialiteit wordt met meerdere personen van een groot bord gegeten.



Aebleskiver - Aebleskiver zijn Deense pannenkoeken, die de vorm hebben van een bal. Traditioneel worden ze met Kerstmis gegeten, met glühwein van Glogg en rode bessenjam. Hun naam is nogal misleidend, aangezien het gerecht in het Deens "appelschijfjes" betekent, wat het helemaal niet is. Het recept is namelijk gemoderniseerd en bevat daarom niet langer dit ingrediënt.



11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page