Hoe zie jij de toekomst door onze borden?
top of page
  • Foto van schrijverBeCook!

Hoe zie jij de toekomst door onze borden?



10 miljard is het aantal mensen dat op onze aarde zou wonen in 2050. We weten allemaal dat het aantal geboortes de afgelopen jaren constant toeneemt terwijl het aantal sterfgevallen gelijk blijft: voor iedere persoon die sterft, worden er ongeveer twee baby's geboren. Deze vaststelling wordt een groot probleem wanneer de consumptiegewoonten in het spel komen. Wereldwijd stijgt de levensstandaard van de mensen, waardoor ze de vrijheid krijgen om beter te leven en te consumeren, wat ten koste gaat van de sociale en milieuaspecten van onze samenlevingen. Niet alleen de natuurlijke bronnen worden uitgeput, maar ook 30% van de broeikasgassen op onze planeet worden door de voedingsstoffen geproduceerd. Om mensen bewust te maken van dit mondiale probleem heeft de Global Footprint Network de Earth Overshoot Day geïntroduceerd: de dag waarop de vraag van de mensheid naar ecologische hulpbronnen en diensten in een bepaald jaar groter is dan wat de aarde in dat jaar kan regenereren. In 2020 viel deze dag op 22 augustus, in 2021 zelfs al op 29 juli en helaas zal deze dag in de komende jaren waarschijnlijk steeds vroeger komen. Om de negatieve effecten op ons ecosysteem af te remmen, moeten we onvermijdelijk onze verbruikspatronen veranderen. Dus wat ben jij van plan om het beter te doen?


Voordat we je brengen naar dagelijks beter consumeren, geven we je wat raad:

  • Verminder je afval

Een simpele alledaagse handeling die je makkelijk kunt invoeren in je dagelijkse keukengewoonten. De scheiding van ons afval is tegenwoordig van essentieel belang om de recyclage ervan aan te moedigen en zo deel uit te maken van een circulaire aanpak. Je kunt ook kiezen voor herbruikbare producten en verpakkingen die bij ieder hergebruik vermijden dat wegwerpartikelen in onze vuilbakken belanden. Het pluspuntje, als je een tuin hebt, is dat je je etensresten kunt composteren. Met dit milieubewuste gebaar kun je je organisch afval recycleren tot organische potgrond voor een betere ontwikkeling van je groene ruimte. En voor degene die in een appartement wonen, hoe kunnen zij meedoen? Geen zorgen, er bestaat een oplossing dankzij de mini compostbak voor binnen die je kunt plaatsen in je keuken. Deze bak staat toe dat je je afval zonder stank en binnen een recordtijd van 24 uur kunt verwerken. Voor meer informatie, klik hier.


Een andere trend op het gebied van afvalrecyclage is de herwaardering van gebruikte biologische producten. Je kunt gewoon vanuit je huis meedoen aan deze aanpak tegen verspilling door groenteschillen te verwerken tot chips of oud brood tot croutons voor salades. Het is ook belangrijk om te weten dat dit de inzet is van veel milieubewuste ondernemers. Dat is ook het geval van Barley's een Brusselse start-up die gezonde recepten voor honden ontwikkelt op basis van resten gerst die door brouwerijen worden weggegooid. Doordat de producten rijk aan vezels en proteïnen zijn, zijn ze ideaal als aanvulling op de voeding van je hond en garanderen ze 100% natuurlijke momenten van plezier. Als je meer wilt weten, klik dan hier voor hun website.


  • Voorkeur voor plantaardige proteïnen

En ja, het is een efficiënte oplossing als je bedenkt dat voor 1 kg rundvlees 15.000 liter water nodig is tegen 1.800 liter voor 1 kg sojabonen. Voor de vleesliefhebbers kan het een ware uitdaging zijn om een steak te vervangen door een gerecht gebaseerd op plantaardige proteïnen, maar het kan hun milieu-impact beperken. Bovendien is de voedingswaarde van deze alternatieven goed voor ons lichaam en vermindert het gebruik van meststoffen. Om geleidelijk over te gaan op dit soort dieet, is er het flexitarisme. Hiermee eet je dagelijks plantaardige producten terwijl je maar af en toe vlees eet. De voordelen? Het behoud van het milieu, het voorkomen van hart- en vaatziekten en obesitas, minder uitgaven aan voeding, het gemak waarmee deze levensstijl kan worden gevolgd en nog veel meer.


  • Kiezen voor bulk

Veel winkels bieden aan om de hoeveelheden te kopen die je ook echt nodig hebt met hun in-bulk-verkoopservice. Het enige wat je hoeft te doen is je bakjes en zakjes vullen om te consumeren waar je zin in hebt. Veel mensen denken dat bulk alleen is voorbehouden aan slechts een paar voedingsmiddelen, maar de inkoop is veel veelzijdiger geworden. Of het nu gaat om vaste voedingsmiddelen (zetmeelrijke voedingsmiddelen, peulvruchten, gedroogde vruchten...) of vloeibare producten (olie, azijn...) en zelfs huishoudelijke producten (afwasmiddel, waspoeder...). De mening blijven verdeeld over de budgetkwestie, maar laten we niet vergeten dat verschillende bulkproducten over het algemeen biologisch zijn wat hun prijs dus verhoogt. 15% bespaar je op je winkelmandje (als je gelijke producten vergelijkt). Als je kiest voor het alternatief zero-waste, doe je mee aan de vermindering van oververpakking van producten en aan de vermindering van de ecologische voetafdruk die het bijeenbrengen van verpakkingen veroorzaakt.



  • Volg de seizoenen

Zelfs als onze verlangens sterk worden beïnvloed door de variëteit aan het aanbod van detailhandelaars, ons lichaam heeft, naar gelang het seizoen, specifieke voedingsmiddelen nodig. Wanneer we naar de supermarkt gaan, moeten we goed opletten dat we fruit en groenten kiezen die overeenkomen met het seizoen. Je kunt websites raadplegen om je keuze te bevestigen. In dat geval zullen de smaak en de kwaliteit des te beter zijn. Vergeet ook niet dat producten buiten het seizoen meestal met pesticiden worden behandeld om ze te laten groeien en zo het gebrek aan zonlicht dat ze nodig hebben te compenseren. Deze zijn namelijk de oorzaak van vele gezondheidsproblemen, zoals kanker, en ecologische problemen wanneer ze bijvoorbeeld in het grondwater terechtkomen.


  • Eet lokaal

Wie lokaal zegt, zegt nabijheid. De vermindering van afstanden en tussenpersonen is duidelijk wanneer je koopt van lokale producenten. Zo verminder je je ecologische voetafdruk en draag je ook nog eens bij aan de economische ontwikkeling in de regio. De trend van locavorisme, een term die de consumptie aanduidt van voedsel dat binnen een straal van 250 km van de woonplaats is geproduceerd, maakt geleidelijk deel uit van de consumptiegewoonten, met als hoofddoel kwaliteit en smaakvolle producten. Deze impuls om anders en beter te consumeren staat centraal in de Good Food-strategie, die meer is dan een slogan maar een echt vrijwillig overheidsbeleid is dat door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt gesteund door alle aspecten van voeding aan te pakken. Hun tweeledige ambitie is om "beter te produceren" door kleine plaatselijk producenten en "goed eten" te promoten door beter voedsel voor iedereen toegankelijk te maken. Bezoek hun website om meer te weten te komen.


Deze tips maken niet alleen deel uit van een ecologische aanpak, maar zullen je ook helpen geld te besparen. Wil je een milieubewuste burger worden om een betere toekomst te verzekeren? Laten we samen snel handelen!



11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page