top of page
  • Foto van schrijverBeCook!

Het belang van hygiëneprocedures in de keuken

Dit artikel is gebaseerd op de gegevens en normen van het FAVV!Wat is het FAVV? Wat is hun rol?

Het FAVV of Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen werd opgericht in het jaar 2000. Het speelt een controlerende rol en zorgt voor de veiligheid van de voedselketen en de kwaliteit van het voedsel, teneinde de gezondheid van mens, fauna en flora te beschermen.


Wat is de voedselketen?

De voedselketen is een opeenvolging van verschillende elementen die begint met de productie van "primaire" producten zoals dieren, fruit, groenten, vlees, vis, etc. door de landbouw. Deze producten worden vervolgens in de verwerkende industrieën verwerkt tot levensmiddelen en diervoeders. Voor alle stadia van de productie en het vervoer bestaat er wetgeving en het FAVV ziet erop toe dat die wordt nageleefd.


Wat controleert het FAVV precies?

De controlebezoeken van het FAVV zijn, naast de hygiënebezoeken, gebaseerd op 3 aspecten:

  • Traceerbaarheid;

  • Verplichte kennisgeving;

  • Autocontrole.

Persoonlijke hygiëne

Hygiëne is het belangrijkste element van voedselveiligheid, dus persoonlijke hygiëne is de eerste stap. Het risico op besmetting kan worden beperkt door een goede algemene persoonlijke en handhygiëne. Voordat je bij ons aan je culinaire avontuur begint, biedt BeCook! je in de verschillende pakketten een hygiënetraining aan volgens de normen van het FAVV.


Lay-out van de ruimten en apparatuur

De indeling van een ruimte gebeurt niet willekeurig, er moet een circulatierichting worden vastgesteld om het kruisen van producten te beperken en zo het risico van besmetting te beperken. De werking van een bedrijf begint met het onderhoud van de werkruimten:

  • Regelmatig onderhoud van de werkplekken om verontreiniging te voorkomen;

  • Algemene orde met afvalopslag, waterafvoer of onderhouden ruimten;

  • Voldoende grote ruimten voor een hygiënische werking

Schoonmaken in de keukens

Om een optimale hygiëne te bereiken, is het noodzakelijk om naast de dagelijkse schoonmaak ook een grondige schoonmaak uit te voeren. Tijdens deze periodieke grondige reiniging wordt de keukenapparatuur gedemonteerd, schoongemaakt en weer gemonteerd. Op die manier wordt vuil verwijderd dat zich op moeilijk bereikbare plaatsen heeft opgehoopt.


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page