top of page
  • Foto van schrijverBeCook!

Een geluk om ter plaatse te consumeren...

Vrienden, op de aankomende toon, in de feestelijke sfeer die opwarmt, molecuul voor molecuul, is er een remissie van de symptomen die de mensheid treffen, en het is ook in de buik dat alles zich afspeelt.


Het kerstseizoen is een bijzonder ontroerende tijd van het jaar die altijd het succes heeft gehad om deze unieke en geliefde plek in ons hart te houden. Inderdaad, ongeacht de generatie, jong of oud, laten we allemaal genieten van het plezier van dit warme moment van pauze en meditatie, zowel met onszelf als met de mensen rondom ons.


Deze tijdloze bubbel, die tussen twee vuren hangt, bijna betoverd, sluit magnifiek een beproefd hoofdstuk af, om een andere weg vol hoop voor het nieuwe jaar aan te kondigen.


Dit moment is de kans bij uitstek om te delen. Iedereen kan de tedere getuige zijn van het feit dat vele dierbaar deugden van mensheid zijn in al hun pracht en praal hersteld tijdens dit verlichte intermezzo: er is welwillendheid, vrijgevigheid, luisteren, solidariteit, verdraagzaamheidEen langverwachte wapenstilstand

De magie van Kerstmis is zelfs te vinden waar je het niet verwacht. In het fort van de loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog wilden de strijdende partijen aan beide zijden het wapenvuur tot zwijgen brengen toen de adem van de kerstavond op hen viel. In plaats van de donderende crash en het geschreeuw dat tot nu toe was gehoord, legde een dikke, broederlijke stilte rond een eerlijke maar sobere maaltijd, geïmproviseerd met de middelen bij de hand, zich op in de ijzige nacht van 24 december 1914. Dit onvergetelijke moment van genade zal zijn stempel drukken op herinneringen, collectieve verhalen en de geschiedenisboeken ingaan. Vele jaren later zouden ook andere theaters van het conflict positief reageren op dit wijze ritueel, dat nu in de hele wereld bekend staat als de kerstwapenstilstand.


De uitdrukking gaat echter veel verder dan de realiteit van de huidige militaire conflicten, maar beschrijft de onstuitbare behoefte aan broederschap en collegialiteit, die ons bij wijze van uitzondering de trieste passies die meestal met militaire conflicten worden geassocieerd, opzij doet schuiven. Deze hogere wil van een mensheid, ademloos door de kwellingen van het dagelijks leven, om zich achter het symbool van een woord met genezende kracht te vinden: delen.


"De beste maaltijden zijn degene die je met vrienden deelt"

Waar het ook gebeurt, de gemeenschap van de kerstmaaltijd is het verzamelen van individuen rond een smakelijk en authentiek moment, zoals de gloed van een kampvuur dat zielen en harten verwarmt. Deze jaarlijkse maaltijd is in al zijn dimensies dit moment van delen, boven de grenzen, boven de conflicten, boven de gemoedstoestanden.


Heel vaak willen we dat het perfect verloopt. Dat wil zeggen, op het hoogste niveau van wat het voor ons zou moeten betekenen. Dan komt voor sommigen van ons het gewicht van een immense stress over de keuze die gemaakt moet worden tussen de gerechten waarmee we ons voorstellen de tafel te versieren, de kwellende alchemie van de juiste voorbereiding in tijd en hoeveelheid, wanneer het niet de angst is om de kosten van een feestelijke maaltijd niet financieel te kunnen dragen, alleen door de onbenulligheid van een buitensporige ambitie die we grandioos willen maken, in de juiste mate van de genegenheid die we dragen voor onze geliefden.


Het zou echter jammer zijn om zo'n kostbaar moment te verspillen door het te belasten met onnodige spanningen die toevallig te veel goed willen doen.


Terug naar de essentie

Deze nogal speciale kersteditie laat ons natuurlijk niet toe om grote tafels met tientallen gasten te organiseren.


Meer dan in enig ander jaar kunnen we misschien denken aan het plannen van dit kerstdiner, zeker kwalitatief maar ook heel eenvoudig, zonder al te veel moeite en met betaalbare budgetten.


Het is ook mogelijk, als we onze kwaliteitsnormen niet willen verraden, om verse en lokale producten te gebruiken, die milieuvriendelijk zijn, met respect voor de kringlopen van de natuur en het welzijn van de dieren.Betaalbare oplossingen, binnen ieders bereik

Tegenwoordig is het speciale kerstaanbod van cateraars en restauranthouders inderdaad aanzienlijk gegroeid tot een steeds populairdere trend tijdens de feestdagen.


Het aanbod van afhaalmenu's zorgt er nu voor dat de kloof uitwist die vroeger bestond tussen een zeer hoogwaardig aanbod, van hoge kwaliteit maar buiten de prijs om voor veel huishoudens, en een aanbod dat voor het grootste aantal mensen toegankelijk is, maar niet altijd aan de gelegenheid is aangepast.


Tegenwoordig is het voor ons mogelijk om een compleet feestelijk menu te bestellen, voor de hele familie, rijk aan een grote verscheidenheid aan geraffineerde producten, zonder dat we failliet hoeven te gaan.


Dankzij de evolutie van de digitale tools, die steeds intuïtiever en dynamischer worden, ontstaan er steeds meer platformen en andere toepassingen die zich bij uitstek richten op het bestellen en thuisbezorgen van kerstmaaltijden.


"Click and collect", en de rest van de tijd voor jezelf

Via de website van de cateraar van je keuze is het hele bestelproces ontworpen om je ervaring te vergemakkelijken. De gerechten zijn individueel verpakt, waardoor elke gast een grote keuzevrijheid heeft. Je kiest wat je wilt eten en selecteert de hoeveelheid. Je wordt op de gewenste tijd en dag geleverd. Sommige bezorgdiensten laten je toe om de route van je bestelling te volgen, terwijl andere je 15 minuten voor de levering van je gerechten een sms sturen. Als je wilt, kan je de bestelling ook zelf komen afhalen. Er zijn veel kleine restaurants en andere cateraars in de buurt zijn die je in staat stellen om de meest heerlijke oudejaarsavond door te brengen.


Wat je ook kiest, er staat sowieso iemand voor de deur!

Je bestelling is hier. Het heeft de stad doorkruist en staat nu tot je beschikking. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is alles op het juiste moment in de oven van het huis te zetten en te genieten van je maaltijd met vrienden en geliefden en, rond het vuur, echt of denkbeeldig, in deze nacht van 24 december 2020, de strakke draad van ons leven definitief op pauze te zetten.


Een vrolijk kerstfeest voor iedereen!

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page